Pizzę w tej wersji uwielbiam najbardziej, na puszystym grubym, mięciutkim cieście z pieczarkami i bekonem, niebo w gębie!
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
60 dag maki,
3 łyżki oleju,
350 ml mleka,
40 g świeżych drożdży,
½ łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
1 łyżeczka cukru,
1 jajko
Nadzienie:
1/2 kg pieczarek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól do smaku
pieprz do smaku
1 cebula
2 łyżki masła
1 czubata łyżeczka mąki do zawiesiny
25 dag bekonu
20 dag sera żółtego
Pasta:
2 czubate łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem
2 łyżki ketchupu
Pizza z bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mleko podgrzewamy aby było dobrze ciepłe ale nie gorące, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy zaczyn do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkiem oraz solą i bazylią, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto wlewając w trakcie oliwę. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu dzielimy na okrągłe kule około 8 sztuk, rozpłaszczamy ręką lub wałkiem, składniki pasty mieszamy ze sobą smarujemy każdy krążek ciasta.Posypujemy tartym serem żółtym.
2.Pieczarki kroimy na plastry, cebulę w kostkę dusimy na masełku na patelni około 5 minut zagęszczamy zawiesiną z mąki, doprawiamy do smaku ziołami oraz solą i pieprzem, mieszamy dusimy chwilę, zestawiamy z ognia, farsz rozprowadzamy na cieście, na wierzchu kładziemy pokrojony bekon.Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w temp 180*c.
Podajemy prosto z pieca.
Komentarze