Półfrancuskie rożki z bekonem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z masła odłożyć 50 g , resztę posiekać z mąką, dodać śmietanę wymieszaną z jogurtem i drożdżami (nie muszą rosnąć), sól i żółtka. Szybko zagnieść ciasto.
2.Odłożone masło stopić.
Pieczarki oczyścić, umyć , pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę.
Udusić na maśle, przyprawić solą, pieprzem i ziołami (bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk co kto lubi) ostudzić.
3.Ciasto wałkować cienko na 3-4 mm, ciąć na kwadraty o boku 12-13 cm.
Smarować rozpuszczonym masłem, na każdy kłaść plaster boczku, łyżkę pieczarek i pasek sera. Sklejać dwa rogi. Posmarować białkiem, piec w 180*C przez 15 minut góra-dół.
Komentarze