Półfrancuskie rożki z bekonem i pieczarkami

4.5 (186 ocen)

Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne

Składniki:

  • Ciasto :
    4 szklanki mąki
    250 g masła
    2 żółtka
    łyżeczka soli
    pół szklanki śmietany 18%
    pół szklanki jogurtu naturalnego
    50 g drożdży
    Farsz :
    350 g pieczarek
    cebula
    łyżka masła
    300 g chudego boczku wędzonego w cienkich plastrach
    200 g mozzarelli w grubych plastrach
    sól, pieprz, ulubione zioła
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Ser

Półfrancuskie rożki z bekonem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z masła odłożyć 50 g , resztę posiekać z mąką, dodać śmietanę wymieszaną z jogurtem i drożdżami (nie muszą rosnąć), sól i żółtka. Szybko zagnieść ciasto.
  • 2. Odłożone masło stopić.
    Pieczarki oczyścić, umyć , pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę.
    Udusić na maśle, przyprawić solą, pieprzem i ziołami (bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk co kto lubi) ostudzić.
  • 3. Ciasto wałkować cienko na 3-4 mm, ciąć na kwadraty o boku 12-13 cm.
    Smarować rozpuszczonym masłem, na każdy kłaść plaster boczku, łyżkę pieczarek i pasek sera. Sklejać dwa rogi. Posmarować białkiem, piec w 180*C przez 15 minut góra-dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować