Pizza kwiatuszek

0 (0 ocen)

  • 45 min

Staram sie przygoptowywac moim dzieciom ciekawe posiłki. Uwielbiaja pizze, a tego kolorowego kwiatuszka pałaszuja w minute!!W przygotowaniu pizzy czesto pomaga mi moja 6 letnia córcia Milenka.PIzza jest smaczna i orginalna idealna na deser!!

  • 45 min

Składniki:

  • 100 gram mąki pszennej
    3 gram suchych drożdży instant
    szczypta soli
    szczypta cukru
    50 gram wody w temperaturze pokojowej
    ŁYZKA MLEKA
    ODROBINA CUKRU

    Dodatki do pizzy:

    40 gram sera mozzarella
    2 PIECZARKI

    ok 150 gram żółtego sera
    GROSZEK KONSERWOWY ,
    1 MAŁY POMIDOR
    KLKA PLASTERKÓW KIEŁBASY DOMOWEJ
    przyprawa do pizzy
    ketchup

    Potrzebne nam będą także:małe foremki DO wyciecia z ciasta formy kwiatka , -ja uzyłam po prostu tego co miałam pod ręka -szklanki -srodek , i LITERATEK-boki -płatki kwiatka:)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Pizza kwiatuszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • córka   mi pomaga.. 1. 1. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dolać wodę i wymieszać tylko do czasu połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Stolnicę lub blat podsypać mąką. Uformować z ciasta kulę (ciasto będzie dość rzadkie) przykryć ją wilgotną ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut
    z ciasta uformowac kwiatka z łodygą.
    2. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Blachę wyłożyć folią do pieczenia lub posmarować oliwą ..
    Wykonaniekwiatuszka :

    3. z ciasta formujemy kwiatka z łodygą , Następnie a całosci rozprowadzamy ketchup i nakładamypokruszony ser mozzarella. z ŻÓLTEGO SERA WYCINAMy OKRĄGŁE KOLA ZA POMOCA KIELISZA I KŁADziemy JA MA KAZDYM PŁATKU I NA SRODKU Pieczarki , kiełbase i pomidora obieramy, kroimy w kosteczkę i równiez ozdabiam nimi kwiatka.

    4. Łodyge ozdabiamy kiełasą pokrojona w paseczki i groszkiem konserwowym .
    Na koniec posypujemy kwiatka zółtym serem startym na tarce
    .Tak przygotowaną pizzę posypujemy przyprawą do pizzy i wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez o koło 25-30 minut lub nieco krócej, do czasu, aż spód ciasta będzie bardzo dobrze zrumieniony i łatwo będzie odchodził od blaszki.


    Po wyjeciu z piekarnika mozna ozdobic ketchupem

Porady

Pizze mozna udekorowac składnikami wedle uznania , kłasc na ciasto to co nasza pociecha lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować