Pizza Jedyna Taka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Początki wypieku mojej pizzy sięgają kilku lat wstecz, kiedy przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania. Nowy dom, nowy piekarnik więc pieczemy pizzę i tak się zaczęło.

  • 40 min

Składniki:

  • na ciasto :
    1,5 szklanki mąki tortowej
    0,5 szklanki wody
    1 drożdże w proszku
    1,5 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki soli kuchennej
    4 łyżeczki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka bazylii



    sos :

    puszka pomidorów krojonych
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    gałązki bazylii (z pęczka)
    3 łyżki oliwy
    szczypta soli, i pieprzu
    (jeśli sos ma być ostry dodatkowo papryka mielona ostra)

    na pizzę :
    opakowanie seru mozarella (w zalewie)
    6 plastrów boczku,
    6 oliwek
    6 suszone pomidory
    6 plastrów salami

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza jedyna taka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sos :
    w rondelku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodajemy 5 drobno posiekanych liści bazylii i puszkę pomidorów, całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
    czosnku i gotujemy jeszcze 5 minut. dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaki. Jeśli lubimy sos ostry - dodajemy łyżeczkę papryki mielonej ostrej.
    Odstawiamy do wystygnięcia, i na koniec w celu uzyskania idealnej konsystencji sosu wszystko rozdrabniamy blenderem!
    2 Ciasto :
    przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, cukier, oliwę, tymianek i bazylię
    do szklanki wsypujemy opakowanie drożdży w proszku, i dolewamy wody do połowy objętości - mieszamy dokładnie wodę z drożdżami
    UWAGA - musimy użyć szklanki takiej samej objętości jak ta którą odmierzaliśmy mąkę
    Wlewamy wszystko do miski i zagniatamy ciasto
    Wszystko musi połączyć się w jednolitą masę, ugniatamy do czasu aż miska będzie czysta, około 15 minut, zróbmy to z sercem - inaczej ciasto nie
    wyrośnie :-) od czasu do czasu podsypujemy ciasto mąką.
    UWAGA : CIASTO MUSI BYĆ MIĘKKIE I SPRĘŻYSTE
    Nie czekamy aż ciasto wyrośnie w misce - uważam iż jest to zbędne ciasto wyrośnie w piekarniku
    Na dużą blaszkę do pieczenia sypiemy odrobinę mąki a na nią układamy wyrobione w misce ciasto, i posypujemy obficie mąką
    Nadgarstkiem mocno naduszamy na środku ciasta a następnie palcami od środka na zewnątrz jednocześnie obracając ciasto wokół własnej osi formujemy okrągły spód do pizzy, jeśli nasypaliśmy za mało mąki ciasto będzie kleiło się nam do palców, jeśli tak się dzieje posypmy ciasto z góry jeszcze mąką. Formujemy krążek średnicy około 24 cm
    Ciasto dość grubo smarujemy wcześniej przygotowanym sosem,

    i bezpośrednio na pizzę na grubych oczkach tarki równomiernie zcieramy mozarellę.
    na gorę kładziemy plastry boczku, salami oliwki suszone pomidory
    Pieczemy pizzę 8 minut nie mniej nie więcej
    Po wyjęciu z pieca koniecznie posypujemy suszoną bazylią

Porady

NAJWAŻNIEJSZA CZYNNOŚĆ : PRZED ROZPOCZĘCIEM JAKICHKOLWIEK CZYNNOŚCI WŁĄCZAMY PIEKARNIK NA MAKSYMALNĄ TEMPERATURĘ W MOIM PRZYPADKU 275 STOPNI PIEKARNIK RÓWNOMIERNIE SIĘ NAGRZEJE - TO CAŁY SEKRET WYPIEKU PIZZY

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować