Pikantne pierożki z ryżem

4.45 (164 ocen)

  • 25 min

Dobra alternatywa dla zwykłych pierogów. Niecodzienne nadzienie, lekko pikantne, które zasmakuje każdemu. A na dodatek robi się błyskawicznie! :)

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi :
    -3 szklanki mąki
    - żółtko
    -szklanka gorącej wody (wrzątek)
    -sól
    Farsz :
    -szklanka ugotowanego ryżu ( może być z poprzedniego dnia)
    - pół szklanki startego, pikantnego sera żółtego
    -2 cebule
    -2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
    -jajko
    - 4-5 łyżek pikantnego ketchupu
    -łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
    -odrobina papryki ostrej
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.45 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne pierożki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ah6pgy 1. 1. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu (ok. 12 minut).
    2. Przesiewamy mąkę na stolnicy, zaparzamy wrzątkiem. Zostawiamy do przestudzenia.
    3. W tym czasie zarumieniamy cebulę na patelni i dodajemy do ugotowanego już ryżu ( wraz z tłuszczem). Następnie dodajemy ketchup, jajko, starty ser, zieleninę, przyprawy i dokładnie wyrabiamy.
    4. Wstawiamy wodę na pierogi.
    5. Do mąki dodajemy żółtko i sól i wyrabiamy ciasto, które nadziewamy przygotowanym farszem.
    6. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
    Smacznego!

Porady

Jeśli chcemy jeszcze szybciej przygotować pierożki, możemy użyć ryżu ugotowanego dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować