Kurczak z TRUSKAWKAMI i granatem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Niezwykłe piersi z kurczaka z owocami w orzechowej panierce. Zachwycą każdego!

  • 45 min

Składniki:

  • * dwie piersi z kurczaka
    * pół szklanki orzechów włoskich i migdałów
    * 5 truskawek
    * granat
    * papryczka chili
    * 1/3 szklanki bułki tartej
    * łyżeczka cukru
    * dwie łyżeczki octu balsamicznego
    * oliwa z oliwek
    * suszona bazylia
    * sól, pieprz

Kurczak z truskawkami i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Piersi smarujemy całe oliwą, posypujemy bazylią, solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy panierkę : kroimy na małe kawałki papryczkę chili, siekamy migdały i orzechy i wszystko razem mieszamy i obtaczamy piersi.
    Przekładam kurczaka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i wstawiam do piekarnika na około 20-30 minut w temperaturze 170 stopni.
    2. W tym czasie przygotowuję sos: miksuję połowę pestek z granatu, ocet balsamiczny i cukier.
    3. Piersi z kurczaka przekładam na talerz, polewam sosem i dekoruję plasterkami truskawek i resztą granatu. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy