Piernik Ucierany z glazura cukrowo-białkową na zimno

4.5 (190 ocen)

Pyszny i łatwy do zrobienia :P

Składniki:

  • PIERNIK
    - maka pszenna 500g
    - cukier puder 200g
    - miód 250g
    - margaryna 120g
    - jaja 5szt
    - cukier na karmel 20g
    - przyprawa do pierników 10g
    - soda 10g
    - tluszcz do formy 10g
    - bułka tarta 20g
    GLAZURA
    - białka 2szt
    - cukier puder 200g
    - sok z cytryny 20g
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik ucierany z glazura cukrowo-białkową na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować forme: wysmarować tłuszczem, posypać bułka tartą
  • 2. Przyrządzić karmel : cukier zrumienić na patelni, wlać 4-5 łyżek wody, zagotować
  • 3. Miód podgrzać, dodać przyprawy, ostudzić
  • 4. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku
  • 5. Ubić pianę z białek. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą
  • 6. Do utartej margaryny dodać miód, karmel, mąkę i pianę. Wymieszać delikatnie.
  • 7. Przełożyć ciasto do formy i piec w temperaturze 160 stopni a gdy wyrośnie, zwiększyć temperaturę od 180 do 200 stopni
  • 8. Gdy piernik bedzie odstawał od formy sprawdzić wykałaczką czy jest upieczony. Jeśli wykałaczka będzie sucha, wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjąć z formy.
  • 9. Piernik można wykończyć polewa kakaowa
  • 10. Glazura:
    Wybić białka, przesiać cukier. Dodawać stopniowo cukier do białek. Napowietrzać do uzyskania jednolitej pulchnej masy. Pod koniec ucierania doda sok z cytryny. Oblewać powierzchnie wyrobów otrzymana glazura. Moza również rozpuścić czekoladę mleczna zrobić okręgi a potem wykałaczka połączyć glazurę z czekolada

Porady

Najlepiej aby przyprawa do piernika nie miała w składzie kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować