Pieczony kurczak w papryce i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczak:
Osolić udka z kurczaka oraz odrobine popieprzyć, następnie każdą sztukę posypać przyprawą do kurczaka. Cebule obrać i pokroić w cienkie paski i wrzucić do brytfanki. Paprykę pokroić również w paski średniej grubości i włożyć do naczynia razem z cebulą. Lekko osolić warzywa. Następnie dodać do całości przyprawionego wcześniej kurczaka oraz dodac dwie łyżki margaryny. Wstawić do piekarnika na 60 min w temp. 220 stopni.
Fasolka:
Odkroić ogonki każdej sztuki fasolki oraz opłukać. Następnie włożyć do osolonej już wody w garnku. Gotować 60 minut. Gdy fasolka będzie już miekka, odcedzamy od wody dodajemy dwie łyżki masła oraz pół szklanki bułki tartej. Mieszamy, zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut.
Kurczaka podajemy z aromtayczną papryką oraz cabulą wraz z fasolką w bułce tartej oraz z sałątką tak jak lubimy.
Smacznego! :)
Porady
Jeśli ktoś preferuję wersje dietetyczną dania nie dodajemy do fasolki masła i bułki tartej oraz do kurczaka margaryny.
Komentarze