Pesto oliwkowo - pietruszkowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z dodatkiem orzechów nerkowca, czosnku i rolady ustrzyckiej. Idealne do makaronu :)

  • 20 min

Składniki:

  • - 100 g zielonych oliwek
    - 80 g orzechów nerkowca
    - 70 g rolady ustrzyckiej
    - 1 pęczek pietruszki
    - 3 ząbki czosnku
    - 220 ml oliwy z oliwek
    - sól do smaku
    - świeżo mielony pieprz
    - 0,5 łyżeczki cukru brzozowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Zielone pesto

Pesto oliwkowo - pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy je w moździerzu lub mielimy w rozdrabniaczu, tak aby zachować małe orzechowe kawałki.
  • 2 2. Do rozdrabniacza dodajemy listki pietruszki, 3 ząbki czosnku i część oliwy z oliwek - miksujemy przez chwilę dla delikatnego rozdrobnienia.
  • 3 3. Do zmiksowanej pietruszki i czosnku dodajemy odsączone z zalewy i delikatnie opłukane zielone oliwki i ponownie miksujemy.
  • 4 4. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach roladę ustrzycką oraz rozdrobnione orzechy i miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia składników.

    Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru brzozowego (ksylitolu). Życzę smacznego! :)

Porady

Pesto idealnie komponuje się z makaronem ugotowanym al dente np. z penne, rigatoni lub tagliatelle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować