Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na pożywne wrapy naleśnikowe wykonane z mąki owsianej oraz pełnoziarnistej, wypełnione farszem z tuńczyka i zielonego groszku z dodatkiem sałaty lodowej i sosu czosnkowego z parmezanem. Wrapy będą idealną przekąską energetyczną, spokojnie też mogą posłużyć jako główny posiłek.

  • 30 min

Składniki:


  • CIASTO NALEŚNIKOWE
    - 1/3 szklanki mąki owsianej
    - 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
    - 1 szklanka mleka
    - 0,5 szklanki wody mineralnej
    - 1 jajko
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - szczypta cukru
    - sól do smaku

    SOS CZOSNKOWY Z PARMEZANEM
    - 180 g jogurtu naturalnego
    - 3 - 4 łyżki majonezu (light)
    - 3 łyżeczki startego parmezanu
    - 1 - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - sok z cytryny (ok. 1 łyżeczka)
    - świeżo mielony pieprz
    - sól i cukier (do smaku)

    DODATKI
    - 1 puszka tuńczyka
    - 1 puszka zielonego groszku (sweet)
    - liście sałaty lodowej
    - sos Jalapeño (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pełnoziarniste wrapy naleśnikowe z groszkiem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Do miski wsypujemy mąkę owsianą* i pełnoziarnistą, dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko, wodę mineralną, dobrej jakości olej rzepakowy, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na chwilę, aby mogło "popracować".

    * Mąkę owsianą uzyskamy poprzez zmielenie płatków owsianych w młynku do kawy
  • 2 2. Porcję masy wylewamy na patelnię wysmarowaną delikatnie olejem (przed pierwszą partią smażenia) i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
  • 3 3. Następnie przygotowujemy sos czosnkowy, który będzie podstawą farszu oraz smakowym dodatkiem do naleśnika. Jogurt naturalny mieszamy z delikatnym majonezem, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, starty parmezan i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 4 4. Groszek i tuńczyka odsączamy z zalewy i mieszamy z 4 łyżkami wcześniej przygotowanego sosu.

    *wybierzmy tuńczyka w kawałkach w sosie własnym oraz dobrej jakości, słodki groszek konserwowy.
  • 5 5. Naleśniki smarujemy sosem, układamy liść sałaty, a na nim farsz z tuńczyka oraz groszku i zawijamy. Dla wzbogacenia smaku możemy dodać sos Jalapeño oraz warzywa tj. pomidor czy papryka. Pełnoziarniste wrapy smakują świetnie w ciepłym naleśniku, ale także w zimnym (taki zapakowany w folię aluminiową możemy zabrać do pracy jako drugie śniadanie). Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować