Rodzynki sparzyć.
Wymieszać rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy, skórkę kandyzowaną z 1 łyżką mąki.
Mąkę (1 i ¼ szklanki) przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek.
2.Margarynę utrzeć z cukrem.
Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, a później mleko.
Ubić pianę z białek.
Do masy tłuszczowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać bakalie wymieszane z 1 łyżką mąki.
Na koniec ręcznie wymieszać ciasto z białkami.
3.Ciasto wylać do keksówki.
Piec około 45 minut w 200°C.
Wystudzić ciasto.
4.Wykonać krem:
Z pół litra mleka odlać 1/2 szklanki.
Resztę mleka ugotować z cukrem.
Zimne odlane mleko wymieszać z żółtkami i mąkami.
Do gotujące się mleka wlać zawiesinę.
Ugotować budyń. Budyń ostudzić i zmiksować z tłuszczami.
5.Ciasto obrócić do góry spodem.
Zaokrąglić górę ciasta.
Przekroić ciasto wzdłuż trzema cięciami na 4 części.
Każdy blat posmarować 3 łyżkami kremu.
Złączyć blaty, a wierzch ciasta też posmarować kremem i oblepić cukiereczkami.
Porady
Ciasto najlepiej obłożyć czekoladkami pomarańczowymi.
Komentarze