Pancernik

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepyszne ciasto. Jestem z niego bardzo zadowolona.To wyjątkowe ciasto, jest bardzo aromatyczne.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Margaryna 150g
    Cukier puder 1 szklanka
    Jaja 4
    Mleko 2/5 szklanki
    Rodzynki 100g
    Orzechy grubo posiekane 50g
    Skórka pomarańczowa starta z jednej pomarańczy
    Skórka pomarańczowa kandyzowana 50g
    Olejek pomarańczowy
    Mąka pszenna 1 i ¼ szklanki
    Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    Mąka 1 łyżka do owoców.

    Krem:
    Budyń waniliowy 1 (na 0,5 litra mleka)
    Mleko 0,5 litra
    Cukier kryształ 3/4 szklanki
    Żółtka 2
    Mąka pszenna 1 łyżka
    Mąką ziemniaczana 1 łyżka
    Po pół kostki masła i margaryny

    Do wykańczania:
    Czekoladki o kształcie guziczków
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pancernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonać ciasto:

    Rodzynki sparzyć.
    Wymieszać rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy, skórkę kandyzowaną z 1 łyżką mąki.
    Mąkę (1 i ¼ szklanki) przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Oddzielić białka od żółtek.
  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem.
    Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, a później mleko.
    Ubić pianę z białek.
    Do masy tłuszczowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Zmniejszyć obroty miksera i dodawać bakalie wymieszane z 1 łyżką mąki.
    Na koniec ręcznie wymieszać ciasto z białkami.

  • 3. Ciasto wylać do keksówki.
    Piec około 45 minut w 200°C.
    Wystudzić ciasto.
  • 4. Wykonać krem:
    Z pół litra mleka odlać 1/2 szklanki.
    Resztę mleka ugotować z cukrem.
    Zimne odlane mleko wymieszać z żółtkami i mąkami.
    Do gotujące się mleka wlać zawiesinę.
    Ugotować budyń. Budyń ostudzić i zmiksować z tłuszczami.
  • 5. Ciasto obrócić do góry spodem.
    Zaokrąglić górę ciasta.
    Przekroić ciasto wzdłuż trzema cięciami na 4 części.
    Każdy blat posmarować 3 łyżkami kremu.
    Złączyć blaty, a wierzch ciasta też posmarować kremem i oblepić cukiereczkami.

Porady

Ciasto najlepiej obłożyć czekoladkami pomarańczowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować