Rozkoszne bułki z cebulą

4.49 (161 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bułki są bardzo miękkie. To, że są z cebulą nadaje smak słodki wypiekom.Najlepsze są ciepłe, dlatego robię je z małej ilości mąki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1/4 szklanki letniego mleka
    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki masła do ciasta
    1 łyżka margaryny do smażenia cebuli
    3/4 szklanki letniej wody
    20 g drożdży
    2 małe cebule
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Rozkoszne bułki z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży zrobić rozczyn: Wymieszać mleko, drożdże, trochę cukru, trochę mąki. Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Zostawić rozczyn do wyrośnięcia.
  • 2. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie do zeszklenia.
  • 3. Wymieszać resztę wodę, resztę cukru, sól i masło.
  • 4. Do mąki dodać rozczyn, wodę ze składnikami oraz cebulę.
  • 5. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
    Odstawić do wyrośnięcia.
  • 6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części.
  • 7. Uformować bułki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 15 min.
  • 8. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika z termoobiegiem i piec 20 minut.

Porady

Bułki świetnie smakują z zimnym sosem np. pomidorowym lub twarożkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować