Paluchy są łatwym do przyrządzenia obiadem. Farsz meksykański bardzo dobrze współgra z ostrym sosem czosnkowym tak jak i farsz ogórkowy. Paluchy można też nazwać krokietami. ;)
20 min
Składniki:
Na farsz meksykański potrzebne będzie:
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- pół puszki groszku konserwowego
- pół puszki czerwonej fasoli konserwowej
- pół puszki marchewki konserwowej
- 1 całą paprykę lub pół słoiczka papryki konserwowej
- lub całą puszkę mieszanki meksykańskiej
- 1 pierś kurczaka drobno pokrojonego w kostkę
Na farsz ogórkowy potrzebne będzie:
- 4 ogórki kiszone lub małosolne
- 150 g boczku
- 150 g szynki konserwowej
- i ewentualnie 5 pieczarek
Na sos czosnkowy potrzebne będzie:
- 250 ml śmietany 18%
- 100 ml majonezu
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka mała oregano
Na ciasto naleśnikowe potrzebne będzie:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklane mleka
- 1 szklankę wody mineralnej gazowanej
- 2 całe jajka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek
- bułka tarta
- 3 jajka całe
1.I. Farsz meksykański
1. Kurczak drobno pokrojony w kostkę przyprawiamy meksykańską przyprawą i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
2. Gdy kurczak jest już podsmażony do niego dorzucamy wszystkie warzywa lub tą całą mieszankę meksykańską i jeszcze troszkę doprawiamy przyprawą meksykańską.
3. Smażymy tak przez 5 minut i odstawimy do wystygnięcia.
2.II. Farsz ogórkowy
1. W kostkę kroimy: ogórki, szynkę konserwową, boczek, (pieczarki) i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
2. Smażymy przez 5 minut i potem odstawimy do wystygnięcia.
3.III. Sos czosnkowy
1. Do miseczki wlewamy śmietanę i majonez.
2. Obieramy ząbki czosnku i wyciskami do miseczki ze śmietaną i majonezem.
3. Wszystko razem mieszamy i na koniec dodajemy małą łyżeczkę oregano.
4.IV. Ciasto naleśnikowe.
1. Do miski dajemy 2 szklanki mąki, 1 szklankę mleka, 1 szklankę wody gazowanej mineralnej, 2 całe jajka, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka cukru.
2. Wszystko razem miksujemy.
3. Gdy ciasto jest gotowe - rozgrzewamy patelkę do naleśników i nagrzewamy ją z odrobinką tłuszczu.
4. Patelnia jest już nagrzana więc smażymy cienkie naleśniki.
5.V. Faszerowanie paluchów.
1. Gdy wszystkie naleśniki już usmażymy to zabieramy się do faszerowania ich.
2. Faszerujemy przestygniętymi farszami.
6.VI. Smażenie paluchów
1. Kiedy wszystkie naleśniki są już gotowe - do miski dajemy 3 całe jajka i rozbijamy je, do drugiej miski dodajemy bułkę tartą i smażymy nasze paluchy tak samo jak krokiety.
7.VII. Gotowe paluchy
Tak wyglądają gotowe paluchy z sosem czosnkowym. Życzę miłego gotowania i smacznego. ! ;)
Komentarze