• 20 min

Paluchy są łatwym do przyrządzenia obiadem. Farsz meksykański bardzo dobrze współgra z ostrym sosem czosnkowym tak jak i farsz ogórkowy. Paluchy można też nazwać krokietami. ;)

  • 20 min

Składniki:

  • Na farsz meksykański potrzebne będzie:
    - pół puszki kukurydzy konserwowej
    - pół puszki groszku konserwowego
    - pół puszki czerwonej fasoli konserwowej
    - pół puszki marchewki konserwowej
    - 1 całą paprykę lub pół słoiczka papryki konserwowej
    - lub całą puszkę mieszanki meksykańskiej
    - 1 pierś kurczaka drobno pokrojonego w kostkę

    Na farsz ogórkowy potrzebne będzie:
    - 4 ogórki kiszone lub małosolne
    - 150 g boczku
    - 150 g szynki konserwowej
    - i ewentualnie 5 pieczarek

    Na sos czosnkowy potrzebne będzie:
    - 250 ml śmietany 18%
    - 100 ml majonezu
    - 5 ząbków czosnku
    - łyżeczka mała oregano

    Na ciasto naleśnikowe potrzebne będzie:
    - 2 szklanki mąki
    - 1 szklane mleka
    - 1 szklankę wody mineralnej gazowanej
    - 2 całe jajka
    - szczypta soli
    - łyżeczka cukru
    - łyżeczka proszku do pieczenia


    Dodatkowo:
    - oliwa z oliwek
    - bułka tarta
    - 3 jajka całe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz meksykański 1. I. Farsz meksykański
    1. Kurczak drobno pokrojony w kostkę przyprawiamy meksykańską przyprawą i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
    2. Gdy kurczak jest już podsmażony do niego dorzucamy wszystkie warzywa lub tą całą mieszankę meksykańską i jeszcze troszkę doprawiamy przyprawą meksykańską.
    3. Smażymy tak przez 5 minut i odstawimy do wystygnięcia.
  • farsz ogókowy 2. II. Farsz ogórkowy
    1. W kostkę kroimy: ogórki, szynkę konserwową, boczek, (pieczarki) i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
    2. Smażymy przez 5 minut i potem odstawimy do wystygnięcia.
  • sos czosnkowy 3. III. Sos czosnkowy
    1. Do miseczki wlewamy śmietanę i majonez.
    2. Obieramy ząbki czosnku i wyciskami do miseczki ze śmietaną i majonezem.
    3. Wszystko razem mieszamy i na koniec dodajemy małą łyżeczkę oregano.
  • ciasto naleśnikowe 4. IV. Ciasto naleśnikowe.
    1. Do miski dajemy 2 szklanki mąki, 1 szklankę mleka, 1 szklankę wody gazowanej mineralnej, 2 całe jajka, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka cukru.
    2. Wszystko razem miksujemy.
    3. Gdy ciasto jest gotowe - rozgrzewamy patelkę do naleśników i nagrzewamy ją z odrobinką tłuszczu.
    4. Patelnia jest już nagrzana więc smażymy cienkie naleśniki.
  • faszerowane paluchy 5. V. Faszerowanie paluchów.
    1. Gdy wszystkie naleśniki już usmażymy to zabieramy się do faszerowania ich.
    2. Faszerujemy przestygniętymi farszami.
  • smażenie paluchów 6. VI. Smażenie paluchów
    1. Kiedy wszystkie naleśniki są już gotowe - do miski dajemy 3 całe jajka i rozbijamy je, do drugiej miski dodajemy bułkę tartą i smażymy nasze paluchy tak samo jak krokiety.
  • gotowe paluchy 7. VII. Gotowe paluchy
    Tak wyglądają gotowe paluchy z sosem czosnkowym. Życzę miłego gotowania i smacznego. ! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować