Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem

5 (177 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Najczęściej podaję je z frytkami. Doskonałe na obiad dla całej rodziny.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
    2 marchewki
    1/2 pora
    4 łyżki oleju
    2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
    3 łyżki masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej mieszamy z przyprawą uniwersalną, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą nacieramy podudzia z kurczaka. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy marchewkę oraz pora. Podlewamy odrobiną wody i smażymy około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • 3. Podsmażoną marchewkę z porem dodajemy do podudzi. Razem zapiekamy jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować