Oładki w moim domu zawsze robiło się z ziemniaków, które pozostały z obiadu z poprzedniego dnia, zawsze na słono - z dodatkiem podsmażonej cebulki lub skwarek. Tym razem, zamiast cebuli użyłam szczypiorku.Oładki można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek.

Składniki:

  • - 500 g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
    - 1 jajko
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - sól, pieprz, słodka papryka
    - trochę posiekanego szczypiorku
    - opcjonalnie: koperek, pietruszka, inne ulubione zioła

    - bułka tarta
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Oładki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oładki 1. Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie utłuc. Dodać jajko, mąkę, przyprawy, szczypiorek i dokładnie wymieszać.
    Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Pysznie smakują polane sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować