Niebieski tort Elsy

4.5 (144 ocen)

  • 3 godz.

Tort dla mojej córki - fanki królowej zimy Elsy ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT
    5 jajek
    ½ szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru (200g)
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka barwnika spożywczego np. niebieski

    KREM 1:
    200 ml śmietanki 36%
    fix do śmietany
    2 łyżki cukru (opcjonalnie!)

    KREM 2:
    gotowy krem karpatka
    500 ml mleka,
    200 g masła lub margaryny.

    Dodatkowo:
    opatek jadalny z Elsą
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Niebieski tort elsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt . Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.Mąkę z proszkiem do pieczenie wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać olej.Na sam koniec dodajemy odpowiednią ilość barwnika spożywczego aby uzyskać odpowiedni kolor.
    Upiec według przepisu dwa takie biszkopty
  • 2. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 2 krążki.
  • 3. Między pieczeniem biszkoptów przygotować krem karpatka.
    Z 500 ml mleka odlać 1 szklankę.Rozprowadzić w niej zawartość torebki.
    Pozostałe mleko zagotować.Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek.Całość chwilę gotować, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
    Po dokładnym wystudzeniu zmiksować masę z miękkim tłuszczem.
  • 4. Ostudzone biszkopty dzielimy każdy na 2 krązki. Odkładamy po jednym z każdego koloru na bok, pozostałe zaczynamy przekładać. Każdy krażek nasączyć np. wodą z cytryną, na górę położyć masę kremową, przykryć kolejnym krążkiem czynność powtórzyć,
  • 5. Dodatkowo posmarowałam dżemem jagodowym własnej roboty dla przełamania słodkości kremów. Na koniec ułożyć jadalny opłatek i ozdobić według własnego uznania.
    Smacznego!!
  • 6. Krem ze śmietany kremówki - schłodzoną śmietankę ubijać na sztywno, można dodać fix do śmietany,na koniec stopniowo dodać cukier. Śmietana powinna być sztywna! na koniec dodać niebieski barwnik i dobrze wymiesza c do powstania pożądanego koloru
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować