Nalewka ze śliwek z goździkami

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Nalewka śliwkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest pyszna, jedna z lepszych jesiennych nalewek. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2kg dojrzałych śliwek węgierek
    10-15 goździków
    2 laski cynamonu
    1kg cukru
    0,5l wody
    1l spirytusu
    1l czystej wódki
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Nalewki

Nalewka ze śliwek z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki starannie opłukać, usunąć pestki, przekroić na połówki, wsypać do słoja, dodać cynamon oraz goździki, całość zalać alkoholem. Zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 4 miesiące.
    Zagotować syrop z wody i cukru, wystudzić, dolać do słoja, wymieszać i odstawić na 2-3 dni.
    Po tym czasie nalewkę przecedzić przez sito wyłożone gazą i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać pół roku.

    Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Goździki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować