Nalewka śliwkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest pyszna, jedna z lepszych jesiennych nalewek. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
1 min
Dla 1 osoby
Składniki:
2kg dojrzałych śliwek węgierek
10-15 goździków
2 laski cynamonu
1kg cukru
0,5l wody
1l spirytusu
1l czystej wódki
Nalewka ze śliwek z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki starannie opłukać, usunąć pestki, przekroić na połówki, wsypać do słoja, dodać cynamon oraz goździki, całość zalać alkoholem. Zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 4 miesiące.
Zagotować syrop z wody i cukru, wystudzić, dolać do słoja, wymieszać i odstawić na 2-3 dni.
Po tym czasie nalewkę przecedzić przez sito wyłożone gazą i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać pół roku.
Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)
Komentarze