Nalewka wiśniowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest pyszna, jedna z lepszych letnich nalewek. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Nalewka wiśniowa ze śliwkami i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dojrzałe wiśnie opłukać, wydrylować, wsypać do słoja na przemian z cukrem, pokrojonymi śliwkami oraz goździkami. Słoik zakręcić. Odstawić na kilka dni, aby owoce puściły sok. Chcąc, by cukier dobrze się rozpuścił, słojem należy codziennie poruszać. Po tym czasie odcedzić sok i wymieszać z alkoholem. Do każdej butelki lub karafki można wrzucić po kilka owoców. Nalewka będzie deklaracyjnie wyglądać. Nalewkę odstawiamy na co najmniej miesiąc.
Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)
Komentarze