Nalewka z czeremchy

4.41 (181 ocen)

  • 60 min

Pyszna , mocna naleweczka o charakterystycznym posmaku dla koneserów i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg owoców czeremchy
    1 kg cukru
    1,5 l. spirytusu


Wystaw ocenę:

4.41 (181 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z czeremchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czeremchę wkładamy na 12 godz. do zakręconego słoja, aby pozbyć się ewentualnie niechcianych jej mieszkańców.
  • 2. Po 12 godz. owoce myjemy i zasypujemy cukrem, przykrywamy słój gazą i pozostawiamy na 2 dni w ciepłym miejscu.
  • 3. Po 2 dniach rozdrabniamy całość blenderem , a następnie przecieramy przez grube sito.
  • 4. Płynną masę zalewamy spirytusem, nakrywamy po raz kolejny gazą i zostawiamy na kolejny 1 dzień.
  • 5. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butek. Pozostawiamy 2 tygodnie w chłodnym miejscu, aby nalewka nabrała smaku.

Porady

Czeremchy nie należy zostawiać z pestką dłużej jak 3 dni, ponieważ w pestkach jest goryczka, która może przejść do nalewki, co nie jest pożądane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować