Naleśniki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Bardzo smaczne naleśniki z musem truskawkowym dla dzieciaków i dla dorosłych . Może na obiad albo na kolację.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500 g truskawek
    5 łyżek cukru
    1 ½ szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    3 jajka
    1 torebka cukru wanilinowego
    olej
    szczypta soli
    3 łyżki śmietany
    dżem truskawkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśniki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki 1. 1.Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajka, sól, 2 łyżki oleju.
    2.Jeżeli naleśniki mają być słodkie, dodać także cukier wanilinowy i 1 łyżkę cukru.
    3. Wszystko wymieszać, a najlepiej zmiksować na gładką masę.
    4.Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju podczas smażenia pierwszego naleśnika. Czas smażenia to ok. 0,5 min. Z jednej strony.
    5.Z truskawek usunąć szypułki; owoce dokładnie opłukać, przełożyć do malaksera, dodać cukier,śmietanę i zblednować całość na gładką masę.
    6.Dżem rozsmarować na każdym naleśniku, zawinąć w koperty podawać zaraz po przygotowaniu.Polać musem,ja ułożyłam naleśniki na musie truskawkowym.

Porady

Aby uzyskać bardziej pulchne naleśniki, do ciasta można dodać odrobinę gazowanej wody oraz szczyptę proszku do pieczenia Jeżeli naleśniki mają być bardziej „biszkoptowe”, białka należy oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno w osobnym naczyniu i dodać na samym końcu do ciasta. Wtedy białka należy mieszać z ciastem za pomocą łyżki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować