Naleśniki z migdałowym aromatem i z musem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.prowansalska dynia muszkatołowa, ma dużo zwartego miąższu i malutko pestek - połowę dyni obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i wsypać do garnka, posypać 2 łyżkami cukru, wsypać 1 galaretkę np. pomarańczową i gotować z 10 minut mieszając do odparowania płynu, blenderem zmiksować i wystudzić
2.wszystkie składniki na naleśniki w dzbanku miksera zmiksować, ciasto ma być dość rzadkie, jeśli trzeba to dolać mleka lub dosypać mąki, ciasto odstawić na 1 godzinę
3.patelnia naleśnikarka 22 cm lub zwykła, dobrze gorąca - chochelką nałożyć porcję ciasta i smażyć na złocisto z obu stron naleśniki
4.na każdy naleśnik nałożyć z 2 łyżki musu, rozsmarować po całym naleśniku
5.naleśniki zawinąć na pół i jeszcze raz na pół, posypać pudrem cukrem
Komentarze