Ciasto podwójnie truskawkowe

5 (152 ocen)

  • 60 min

Szybkie i proste ciasto z truskawkami

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto

    jajka 6 szt
    mąka 2 szkl
    woda 2 łyżki
    cukier 1 szkl
    cukier waniliowy 1 op
    proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
    galaretki truskawkowe 2op
    truskawki ok 1 kg
    budyń jasny 2 szt
    mleko 2 1/2 szkl
    cukier 6 łyżek
    masło 25 dag
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Budynie Galaretki

Ciasto podwójnie truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki obrać, opłukać, osączyć na sicie. Galaretki rozpuścić w 3 szkl gorącej wody. Jajka wybić i z cukrem ubić na puszystą masę, dodać wodę i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na przygotowaną dużą blaszkę. Połowę osuszonych truskawek oprószyć mąką i wyłożyć na ciasto. Piec 35- 40 min w tem. 180 stopni. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić. Zmiksować albo utrzeć z masłem. Masę budyniową wyłożyć na wystudzone ciasto i
    wyrównać . Na masie ułożyć pozostałe truskawki i zalać tężejącą galaretką.Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować