Najlepsza, nieśmiertelna, ponadczasowa, imprezowa sałatka gyros :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pierś przygotować najlepiej kilka godzin wcześniej - kroimy w niewielkie kawałeczki, wrzucamy do miski, skrapiamy olejem lub oliwą i zasypujemy przyprawą Gyros/Kebab. (Ja kurczaka marynuję około 3 godzin).
2. Sos również najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby składniki się przegryzły.
Jogurt grecki - całe opakowanie - łączę z majonezem, wyciskam dwa ząbki czosnku, doprawiam solą, pieprzem, odstawiam do lodówki.
3. Po kilku godzinach marynowania kurczaka smażymy na odrobinie oleju na patelni. Po podsmażeniu odstawiamy do wystudzenia.
4. Jeśli mięso wystygnie - przesypujemy do miski, wysokiej o jednakowym kształcie (dobrze, aby miska nie była ścięta po bokach lub w nierównych kształtach, ale jeśli takiej nie mamy, nic oczywiście się nie dzieje :))
5. Mięso w misce pokrywamy ketchupem - tak naprawdę wedle uznania, ale nie na tyle dużo aby mięso w ketchupie "pływało". Mnie wychodzi około 3 łyżek.
6. i układamy na mięso kolejno warstwy:
- czerwona lub biała cebula pokrojona w kosteczkę lub pióra
- ogórek pokrojony w trójkąty (kroimy ogórka wzdłuż i połówkę jeszcze raz wzdłuż)
- puszka kukurydzy
- polewamy sosem czosnkowym (wylewamy niecałą połowę)
- wysypujemy pokrojone w kostkę pomidory (najlepiej bez miąższu)
- zasypujemy sałatkę poszatkowaną kapustą pekińską
7. Przed podaniem wylewamy na górę sałaty resztę sosu czosnkowego
Komentarze