Najlepsza, nieśmiertelna, ponadczasowa, imprezowa sałatka Gyros :)

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Myślę, że żadna impreza bez niej nie może się obejść :) Ponadczasowa sałatka :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - podwójny filet z piersi kurczaka
    - 1 nieduża kapusta pekińska
    - 1 średnia puszka kukurydzy
    - 1 średnia czerwona cebula lub biała
    - 1 duży ogórek (szklarniowy)
    - 2 duże pomidory
    - 1 duży jogurt grecki
    - 1 łyżka z brzuszkiem majonezu
    - 2 duże ząbki czosnku
    - około 3 duże łyżki ketchupu
    - przyprawa Gyros/Kebab
    - olej do marynaty i smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Gyros Kebab

Najlepsza, nieśmiertelna, ponadczasowa, imprezowa sałatka gyros :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka gyros 1. 1. Pierś przygotować najlepiej kilka godzin wcześniej - kroimy w niewielkie kawałeczki, wrzucamy do miski, skrapiamy olejem lub oliwą i zasypujemy przyprawą Gyros/Kebab. (Ja kurczaka marynuję około 3 godzin).
    2. Sos również najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby składniki się przegryzły.
    Jogurt grecki - całe opakowanie - łączę z majonezem, wyciskam dwa ząbki czosnku, doprawiam solą, pieprzem, odstawiam do lodówki.
    3. Po kilku godzinach marynowania kurczaka smażymy na odrobinie oleju na patelni. Po podsmażeniu odstawiamy do wystudzenia.
    4. Jeśli mięso wystygnie - przesypujemy do miski, wysokiej o jednakowym kształcie (dobrze, aby miska nie była ścięta po bokach lub w nierównych kształtach, ale jeśli takiej nie mamy, nic oczywiście się nie dzieje :))
    5. Mięso w misce pokrywamy ketchupem - tak naprawdę wedle uznania, ale nie na tyle dużo aby mięso w ketchupie "pływało". Mnie wychodzi około 3 łyżek.
    6. i układamy na mięso kolejno warstwy:
    - czerwona lub biała cebula pokrojona w kosteczkę lub pióra
    - ogórek pokrojony w trójkąty (kroimy ogórka wzdłuż i połówkę jeszcze raz wzdłuż)
    - puszka kukurydzy
    - polewamy sosem czosnkowym (wylewamy niecałą połowę)
    - wysypujemy pokrojone w kostkę pomidory (najlepiej bez miąższu)
    - zasypujemy sałatkę poszatkowaną kapustą pekińską
    7. Przed podaniem wylewamy na górę sałaty resztę sosu czosnkowego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować