Nadziewane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z bułek odkrawamy na 1/3 wysokości czapeczki, wyjmujemy miąższ i zalewamy go razem z czapeczkami mlekiem. Bułki smarujemy w środku i na zewnątrz masłem, wstawiamy na chwilę do lodówki , by masło stwardniało.
2.Na niewielkiej ilosci masła podsmażamy posiekana cebulę, dodajemy obrane , pozbawione pestek i pokrojone na cząstki pomidory, chwile smażymy, często mieszając. Doprawiamy masę do smaku, by była pikantna.
3.Nadziewamy nią bułki, robimy wgłebienia i wbijamy do każdej bułki jajko, posypujemy pieprzem i sola do smaku.
4.Wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania i zapiekamy ok.15 minut w temp.180 st. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Podajemy prosto z piekarnika.
Komentarze