Makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym, szynką szwarcwaldzką i serem (na szybko) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju podsmażyć obrane ząbki czosnku pokrojone w talarki posypane cukrem na jasno złoty kolor, dodać pokrojoną w kostkę szynkę szwarcwaldzką, wsypać kucharka, paprykę ostrą i podsmażać z 3 minuty.
2.Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić ze skórką na kawałki, w dzbanku blendera wszystkie zmiksować (w zimie idealnie pasuje sok pomidorowy 1 litr), wlać do garnka.
3.Gotować sos na średnim ogniu z 10 minut co jakiś czas zamieszać.
Makaron gotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, ser żółty (u mnie gouda) pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmielić, posypać serem makaron z sosem.
Komentarze