Makaron a'la włoska pasta-z sosem pomidorowym i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy na drobno, dajemy do garnka, czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do cebuli, wlewamy oliwę i podsmażamy na małym ogniu około 10 minut, mieszając.
2.pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki, kroimy
3.Makaron gotujemy
4.Do podsmażonej cebulki dodajemy pomidory, i mieszamy, chwilkę dusimy na małym ogniu, dodajemy bazylię do smaku, oregano do smaku, pieprz, sól, koncentrat. Całość mieszamy i chwilkę dusimy.
Makaron odcedzamy z wody, i dodajemy do sosu, dodajemy również starty żółty ser, lub parmezan.
5.Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia sera i danie gotowe :-)
Makaron tak przyrządzony jest wspaniały, polecam :-)
Porady
-aby z pomidorów lepiej zeszła skórka należy je naciąć na krzyż
-można użyć świeżej bazylii i oregano
-można użyć dowolnego makaronu, np spaghetti.
Komentarze