MUS CYTRYNOWY Z CHMURKĄ

4.5 (200 ocen)

  • 15 min

Coś lekkiego i orzeźwiającego, bo Wiosna coraz śmielej daje o sobie znać ;)Słoneczko, ciepły wiatr, a wokół- coraz więcej kolorów!Niech i w kuchni będzie kolorowo!Zapraszam na deserek, lekki jak

  • 15 min

Składniki:

  • duża cytryna (lub 2 mniejsze)
    4 jajka z zaufanego źródła (u mnie te od domowych szczęśliwych kur, wałęsających się po podwórku i ganianych przez psa)
    2-3 łyżki cukru pudru
    pełna łyżeczka żelatyny
    300g śmietanki 30% do ubicia
    ew. kolorowa posypka, orzechy w karmelu...
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Pianka Musy Krem Bita śmietana

Mus cytrynowy z chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać odrobiną wody, odstawić na parę minut by napuchła.

    Z cytryny wycisnąć sok, przelać do małego rondelka.

    Dodać żelatynę i delikatnie podgrzać, cały czas mieszając aż się rozpuści.

    Żółtka ubić z cukrem, dodać sok z żelatyną.

    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i ostrożnie wymieszać je z masą cytrynową.

    Rozłożyć do pucharków i schłodzić.

    Przed podaniem ozdobić ubitą kremówką, udekorować.

    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować