Murzynek z nutellą

4.34 (214 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne, miękkie i wilgotne ciasto. Nutella dodaje, fajnego, czekoladowego posmaku.
Ciasto wyrosło mi z górką, dlatego zrobiłam dekorację z okruchów. Dzięki temu, murzynek bardzo ładnie się prezentuje.
Piekłam w tortownicy 25 cm.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    4 łyżki nutelli
    1/2 szklanki wody
    4 jajka
    2 szklanki maki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.34 (214 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek

Murzynek z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Murzynek z nutellą 1. Margarynę, cukier, kakao, nutellę i wodę doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas
    mieszając.
    Wyłączyć gaz. Odlać pół szklanki masy, na polewę.
  • Murzynek z nutellą 2. Do wystudzonej masy, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
    Zmiksować do połączenia składników.
    Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.
    Zmiksować, tylko chwilę na najniższych obrotach miksera.
    Ciasto przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej
    bułką tartą.
    Piec w temperaturze 180 stopni, około 1 godzinę.
  • Murzynek z nutellą 3. Po wystudzeniu ściąć górę ciasta.
    Ścięte ciasto, pokruszyć.
    Wierzch ciasta, polać odlaną wcześniej polewą.
    Posypać, pokruszonym ciastem i lekko docisnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować