3 szkl. mąki
2 szkl. ciepłego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1/2 szkl. oliwy
1 szkl. cukru
2-3 łyżki kakao
mały słoiczek dżemu porzeczkowego (może być wiśniowy)
2 łyżeczki sody (można dodać 1 łyżczke proszku do pieczenia)
kilka kropli zapachu migdałowego
możemy również dodać: orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, przyprawę do piernika, cynamon- dodajemy to co mamy lub to co chcemy :)
dodatkowo pergamin
Murzynek w 5 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Podgrzewamy mleko. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Następnie mleko, mieszamy, dodajemy jajka. wszystko dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy cukier, oliwę, kakao. Na końcu zapach, dżem i bakalie.
Gotowe ciasto wylewamy na brytfannę o wymiarach 24x 40, wyłożoną pergaminem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 40min. Po 35 min sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
Komentarze