Murzynek doskonały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do rondla i rozpuszczamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Po ostygnięciu dodajemy 3 żółtka, mieszamy, po czym wsypujemy stale mieszając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z przygotowaną masą. Ciasto wylewamy do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.
3.Wykonanie polewy:
Czekoladę rozdrabniamy, dodajemy mleko i masło. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż składniki się połączą i powstanie płynna masa.
4.Wystudzone ciasto przecinamy i smarujemy powidłami. Wierzch oblewamy polewą czekoladową i odrazu posypujemy wiórkami kokosowymi.
Porady
Do ciasta można użyć powidła lub dżem o innym smaku. Czekoladę mleczną można zastąpić deserową.
Komentarze