Murzynek doskonały

4.5 (198 ocen)

  • 40 min

Murzynek przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową nabiera bardziej wykwintnego smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1,5 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    7 łyżek wody
    3 jajka
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bułka tarta do posypania tortownicy
    1 słoik powideł śliwkowych
    polewa:
    1,5 czekolady mlecznej
    3 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego
    1 łyżka masła
    wiórki kokosowe do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Murzynek doskonały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do rondla i rozpuszczamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Po ostygnięciu dodajemy 3 żółtka, mieszamy, po czym wsypujemy stale mieszając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z przygotowaną masą. Ciasto wylewamy do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.
  • 3. Wykonanie polewy:
    Czekoladę rozdrabniamy, dodajemy mleko i masło. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż składniki się połączą i powstanie płynna masa.
  • 4. Wystudzone ciasto przecinamy i smarujemy powidłami. Wierzch oblewamy polewą czekoladową i odrazu posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

Do ciasta można użyć powidła lub dżem o innym smaku. Czekoladę mleczną można zastąpić deserową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować