Muffinki w 5 minut

4.49 (198 ocen)

  • 5 min

Przepis na pyszny i niezwykle szybki dodatek do kawy. Smakuje wyśmienicie i każdy potrafi go zrobić! W mojej wersji z wyrazistym cynamonem, w wersji mojego męża-pieguski z czekoladą - obie wspaniałe!

  • 5 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3/4 szklanki drobnego cukru
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    2 jajka
    pół szklanki oleju
    1 szklanka jogurtu naturalnego

    blaszka na muffinki
    papilotki (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki w 5 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: roztrzepać jajka, wlać jogurt i olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
    Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 2/3 wysokości.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę i piec 20 minut.
    Wyciągnąć, ostudzić, można oprószyć zmielonym cukrem waniliowym lub cukrem pudrem.

Porady

Dla urozmaicenia dodaję do ciasta cynamon, innym razem np. potartą na grubych oczkach gorzką czekoladę-smakują bardzo ciekawie! Jeśli nie mam papilotek, smaruję olejem dokładnie wgłębienia w metalowej blaszce na muffinki-po upieczeniu są chrupiące i świetnie odchodzą od blaszki. Aby muffinki były bardziej puszyste ubijam najpierw białka z solą dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować