Muffinki czekoladowo-orzechowe z kremem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam orzechy i czekoladę, dlatego dodałam je do muffinek. Górę pokryłam kremem budyniowym. Pyszne!

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka soli
    Odrobina sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    0,5 szklanki oleju
    50 g orzechów włoskich
    50 g czekolady mlecznej
    Masa budyniowa:
    1 opakowanie budyniu waniliowego 40g
    5 łyżek cukru
    500 ml mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    250 g margaryny (u mnie Kasia)
    1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki czekoladowo-orzechowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02j6nd0 1. Muffinki:
    W jednej misce dokładnie mieszamy suche składniki- mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy mokre składniki- mleko, olej, jajka. Wszystko łączymy ze sobą i mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy blenderem i dosypujemy do ciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C.
    Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym i kolorową posypką.
  • 
2. Krem:
    W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodajemy kakao. Miksujemy tak długo aż powstanie puszysty krem.

Porady

Ważne! Margaryna musi mieć temperaturę pokojową dlatego dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki. Z podanych składników wyszło mi 10 muffinek. Do obłożenia muffinek wykorzystałam 2/3 kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować