Muffinki czekoladowo-orzechowe z budyniem

5 (156 ocen)

  • 45 min

Bardzo mocno czekoladowe muffinki , które robi się szybko i równie szybko znikają . Są puszyste , wilgotne i niesamowicie pyszne :)Polecam !

  • 45 min

Składniki:

  • ( na 18 babeczek )

    2,5 szklanki mąki

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    0,5 szklanki cukru

    1 łyżka kakao

    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    garść pokruszonych orzechów



    2 jajka

    1 szklanka mleka

    100 ml oleju rzepakowego



    80 g rozpuszczonej czekolady



    Dodatkowo :

    100g czekolady mlecznej z orzechami + 2 łyżki śmietanki

    1 budyń waniliowy przygotowany według przepisu na opakowaniu
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki czekoladowo-orzechowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 170ºC . W jednej misce mieszamy składniki suche : mąkę , proszek do pieczenia , cukier , kakao i orzeszki . W drugiej mieszamy składniki mokre : jajka , mleko , olej . W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę . Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi , mieszamy łyżką tylko do połączenia . Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę , mieszamy . Przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 1/3 ich objętości . Na ciasto czekoladowe nakładamy po 1 łyżeczce budyniu waniliowego a następnie znowu po łyżce ciasta czekoladowego. Pieczemy 20-25 minut .

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z orzechami i śmietanką . Gotową polewą oblewamy upieczone muffinki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować