Moje berberyjskie tajine z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wlewamy olej i mieszamy z przyprawami (szczególnie ważna jest tu papryka). Wkładamy udka z kurczaka, na wierzch warstwami: cebula (nadaje aromatu mięsu dlatego jest najbliżej udek), marchew, ziemniaki, groszek, pietruszka i przyprawy.
Stawiamy na bardzo małym ogniu aby naczynie nie pękło i dusimy około 40-50 min.
Nie należy się przestraszyc jeśli spód naczynia będzie przypalony bo to normalne przy kurczaku. Jeśli podczas duszenia zauważymy, że jest niewystarczająco dużo “wody” w naczyniu można dolać troszkę, ale nie powinno się tak zdażyć jeśli damy odpowiednio dużo warzyw które puszczą sok.
Tajine gdy jest gotowe należy zestawić z ognia i odczekać aż ostygnie. Marokańczycy mają w zwyczaju zasiadać wokoło naczynia i jeść z niego wszyscy razem. Oczywiście rękoma przy użyciu chleba marokańskiego
Komentarze