moje berberyjskie tajine z kurczaka

0 (0 ocen)

Dzisiaj przygotowałam moje ulubione tajine z udek z kurczaka i z warzywami.

Składniki:

  • Składniki:

    2 udka z kurczaka
    3 spore marchewki pokrojone w słupki
    3 średnie cebule pokrojone w bardzo grube półksiężyce
    2 ziemniaki pokrojone w grube talarki
    puszka groszku zielonego
    3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    przyprawy: dużo papryki słodkiej, sól, pieprz, pieprz cayenne, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Moje berberyjskie tajine z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jkk 1. Wlewamy olej i mieszamy z przyprawami (szczególnie ważna jest tu papryka). Wkładamy udka z kurczaka, na wierzch warstwami: cebula (nadaje aromatu mięsu dlatego jest najbliżej udek), marchew, ziemniaki, groszek, pietruszka i przyprawy.

    Stawiamy na bardzo małym ogniu aby naczynie nie pękło i dusimy około 40-50 min.

    Nie należy się przestraszyc jeśli spód naczynia będzie przypalony bo to normalne przy kurczaku. Jeśli podczas duszenia zauważymy, że jest niewystarczająco dużo “wody” w naczyniu można dolać troszkę, ale nie powinno się tak zdażyć jeśli damy odpowiednio dużo warzyw które puszczą sok.

    Tajine gdy jest gotowe należy zestawić z ognia i odczekać aż ostygnie. Marokańczycy mają w zwyczaju zasiadać wokoło naczynia i jeść z niego wszyscy razem. Oczywiście rękoma przy użyciu chleba marokańskiego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować