3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula, posiekana w piórka
2 ząbki czosnku,
1 cm świeżego imbiru, zmielonego (lub 1 łyżeczka proszku)
1-2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka kuminu
sól
2 szklanki pomidorów z puszki
1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 papryka, pokrojona w kostkę
1 cukinia, pokrojona w kostkę
10 suszonych moreli
1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
Marokański tajine - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużejatelni z grubym dnem wlać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę przez kilka minut, aż zmięknie. Dodać czosnek, imbir i przyprawy i wymieszać. Dodać bakłażan, paprykę, ziemniaki, cukinia i morele, a na końcu pomidory w puszce. Mieszać, aż wszystkie warzywa będą pokryte sosem pomidorowym. Przykryć i gotować przez około pół godziny. Wymieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać ciecierzycę. Doprawić do smaku.
Podawać w miseczkach tagine wraz z kuskusem. Można posypać migdałami, skórką z cytryny i świeżymi ziołami.
Porady
Możesz użyć prawie każdy rodzaj warzyw do tej potrawy
Komentarze