Marokański tajine

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sprytny sposób na porządki w lodowce

  • 45 min

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
    1 duża cebula, posiekana w piórka
    2 ząbki czosnku,
    1 cm świeżego imbiru, zmielonego (lub 1 łyżeczka proszku)
    1-2 łyżki cynamonu
    1 łyżeczka kuminu
    sól
    2 szklanki pomidorów z puszki
    1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
    2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    1 papryka, pokrojona w kostkę
    1 cukinia, pokrojona w kostkę
    10 suszonych moreli
    1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marokański tajine - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużejatelni z grubym dnem wlać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę przez kilka minut, aż zmięknie. Dodać czosnek, imbir i przyprawy i wymieszać. Dodać bakłażan, paprykę, ziemniaki, cukinia i morele, a na końcu pomidory w puszce. Mieszać, aż wszystkie warzywa będą pokryte sosem pomidorowym. Przykryć i gotować przez około pół godziny. Wymieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać ciecierzycę. Doprawić do smaku.

    Podawać w miseczkach tagine wraz z kuskusem. Można posypać migdałami, skórką z cytryny i świeżymi ziołami.

Porady

Możesz użyć prawie każdy rodzaj warzyw do tej potrawy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Kuskus Ciecierzyca

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować