Mini kręcone pizze z sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lubię przygotowywać na kolację coś ciepłego, coś co można zrobić więcej i delektować się również na drugi dzień. Świetny przepis na kolację, super nadaje się również od odgrzania na drugi dzień. Smakuje całej naszej rodzinie i bardzo szybko znika ze stołu. A ciasto jest po prostu rewelacyjne

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    600 g mąki pszennej
    40g drożdży
    400 ml mleka
    1 łyżka oleju najlepiej rzepakowego
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki cukru

    Sos pomidorowy:
    przecier pomidorowy ( 3 łyżki )
    1 łyżka pikantnego ketchupu
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub innej ostrej
    5 ząbków czosnku
    sól, pieprz, cukier, liść lubczyku, bazylia, majeranek

    składniki na pizze:
    1 duża cebula
    15 dag szynki
    15 dag boczku
    15 dag ser żółty
    20 dag pieczarek
    1/2 puszki kukurydzy
    przyprawa do kebab-gyros, papryka słodka, papryka ostra, liść lubczyku, bazylia.

    sos czosnkowy :
    200g majonezu
    5 ząbków czosnku
    odrobinę bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini kręcone pizze z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuścić z cukrem w 4 łyżkach delikatnie ciepłego mleka i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Do miski wsypać przesianą mąkę dodać sól, łyżkę oliwy i wlać pozostałe mleko. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto- ma się odrywać od ręki. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować resztę składników.
    2. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie. Dodać 1/4 cebuli. Przyprawić przyprawą kebab-gyros, liściem lubczyku i bazylią. Następnie osobno zeszklić pozostła cebulę z odrobina wegety. Pokroić szynkę i boczek w kostkę.
    3. Sos pomidorowy - wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
    3.Na oprószonym mąką blacie rozwałkować wyrośnięte ciasto na prostokąt, rozsmarować na cieście sos pomidorowy, nakładać wszystkie składniki pieczarki, wędlinę, cebulę, kukurydzę, posypać bazylia, lubczykiem, papryka słodka i odrobinę pikantnej ,na górę ser żółty w plastrach. Ciasto z farszem zawinąć w rulon i ostrym nożem pociąć w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Piec na omączonej blasze posmarowanej oliwą w temp. 250°C około 8 - 10 minut, w temp 220 C ok 20min.
    4. Pizze podawać z sosem czosnkowym (przygotowanie : majonez wymieszać z czosnkiem, dodać bazylie. Schodzić min 15 min)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować