Składniki na farsz:
paczka mrożonego szpinaku rozdrobnionego
opakowanie sera typu feta
200g sera białego półtłustego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
bazylia (świeża, lub suszona)
sól, pieprz
olej do smażenia
Składniki na sos:
resztka szpinaku
śmietana (ilość wg uznania)
sól, pieprz
Maxi ravioli z polskim akcentem + sos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać szpinak oraz odrobinę wody. Odparować całość. Dodać przyprawy oraz posiekany czosnek. Podsmażyć chwilę, aby całość dokładnie się połączyła.
2.Serek feta oraz biały ser dokładnie rozdrabniamy widelcem. Gdy szpinak ostygnie łączymy go z serkami.
3.w tym czasie wszystkie składniki na ciasto zagnieść i odstawić na 15min (w reklamówce lub pod mokrą ściereczką). Po tym czasie wałkujemy ciasto i radełkiem kroimy na równe kwadraciki.
4.Następnie na nasz kwadracik nakładamy farsz, i przyciskamy drugim. Aby mieć pewność, że nie rozleci się podczas gotowania można dodatkowo docisnąć widelcem z każdej strony.
5.Ravioli wrzucamy do osolonej wody i gotujemy, aż ciasto będzie miękkie. Czas gotowania uzależniony jest od grubości ciasta.
6.W czasie, gdy nasze ravioli się gotują, przygotowujemy sos. Resztkę szpinaku podsmażamy z dowolną ilością śmietany, dodajemy sól i pieprz.
7.Ravioli wykładamy na talerz, posypujemy startym żółtym serem, szczypiorkiem.
Porady
Ravioli można również podawać z klarowanym masłem :)
Komentarze