Ravioli z mięsem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.20 dag mąki
5 łyżek wody
1 jajko
sól
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienko i kroimy w paski lub kwadraty.
Mieszamy mięso mielone z jajkiem, pietruszką drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Farsz wykładamy na pocięte kawałki ciasta i sklejamy po brzegach - możemy przejechać wodą lub roztrzepanym jajkiem jeśli ciasto nie będzie chcialo się zlepić.
Gotujemy w gorącej, osolonej wodzie.
Ravioli podajemy w sosie pomidorowym na winie:
Na oliwie podsmażamy rozgniecione ząbki czosnku. W międzyczasie mocno dojrzałe pomidory pozbawiamy skórki i miksujemy albo przecieramy przez sitko. Dodajemy na patelnię, solimy, pieprzymy, możemy dodaćodrobinę cukru. Przyprawiamy lekko bazylią, możemy dodać łyżeczkę dobrego koncentratu pomidorowego. pod koniec wlewamy około 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina i gotujemy przez chwilę pod przykrywką.
Smacznego!
Komentarze