Maślane krewetki na słodkim chilli z czarnym ryżem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw płuczemy ryż z 2 razy ,potem na 1 szklanke ryżu 2 szklanki wody i gotujemy powoli ok 30 min.w posolonej wodzie ja daję 1 łyżeczkę.Krewetki obieramy jeżeli mamy juz obgotowane lub swieże,mrożone rozmrażamy.Na patelni rozgrzewamy ok50gr masła z czosnkiem wrzucamy krewetki ,solimy nie za dużo i pieprzymy ,przesmżamy ok5,6 min ,nie można za długo bo będą gumiaste a mają być soczyste:) , minute przed końcem skrapiamy trochę sokiem z cytryny dodajemy resztę masła.
Ugotowany ryż wykładamy można dodać trochę masłą,na talerz nalewamy sos słodkie chilli na niego układamy krewetki,obok kukurydzę posypujemy szczypiorkiem i gotowe :).
Smacznego.
Komentarze