PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA!Gotowanie to moja pasja. Inspirują mnie smaki z każdego zakątka ziemi. Moja kuchnia to mieszanka przeróżnych smaków. Zapraszam do korzystania ze smacznych przepisów mojego autorstwa i życzę smacznego! :)
40 min
Składniki:
500 g makaronu penne
300 g pierś z kurczaka
2 puszki pomidorów
150 ml śmietanki 30%
2 cebule
3 ząbki czosnku
przyprawy (gyros, bazylia, tymianek, wegeta, papryka słodka i chili)
oliwa z oliwek
przecier pomidorowy pudliszki(1 łyżeczka)
szczypta cukru
parmezan do posypania
kilka oliwek i pomidorków cherry (do przyozdobienia)
Makaron penne z kurczakiem w sosie pomirodowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kurczaka pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Doprawić przyprawą gyros. Odstawić na bok.
2. Pokroić w drobną kosteczkę cebulę oraz drobno posiekać czosnek i wrzucić na patelnie z niewielką ilością oliwy. Dusić ok 15 minut (do miękkości) podlewając niewielką ilością wody. Przyprawić bazylią i solą.
3. Zblenderować obrane ze skórki pomidory z puszki i następnie dodać do cebuli. Chwilkę podgotować, aż do momentu wrzenia.
4. W trakcie przygotowywania sosu w osolonej wodzie gotujemy makaron (koniecznie al dente).
5. Do sosu dodać: przecier pomidorowy, szczyptę cukru, wegety, papryki słodkiej lub chili (wedle upodobań), następnie dodajemy śmietankę 30 % intensywnie mieszając. Zrobione!
6. Następnie nakładamy w półmisku najpierw makaron, polewamy go sosem, wykładamy na niego kurczaka i posypujemy parmezanem (może być inny ser) posypujemy tymiankiem. Do udekorowania wyłożyć na wierzch kilka oliwek i pomidorków.
7. Można również wszystkie składniki ze sobą wymieszać na patelni. Do sosu dodać kurczaka i makaron. Posypać parmezanem i tymiankiem oraz udekorować jw.
Komentarze