Londyńskie mufinki

5 (1 ocen)

  • 60 min

Goście będą za godzinę...a my nie mamy nic słodkiego. To idealny pomysł na szybkie łakocie.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kostki masła lub margaryny
    1 szkl. mleka
    1 jajko
    2 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatki: owoce sezonowe (maliny, jagody, borówka amerykńska, czarna porzeczka, truskawki), mieszanka keskowa, tarta gorzka czekolada.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Londyńskie mufinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 0,5 kostki masła lub margaryny należy rozpuścić w rądelku i nie co ostudzić. Do lekko ciepłego masła dodajemy 1 szkl. mleka i rozmącone jajko. Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Następnie do suchych wlewamy składniki płynne i miksujemy. Do powstałej masy dodajemy różne dodatki wedle własnego gustu. Mogą to być owoce, tarta gorzka czekolada, rodzynk. Babeczki pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. I gotowe. Smacznego :)

Porady

Aby mufinki zachwycały oko gości proponuję przed upieczeniem babeczki posypać płatkami migdałowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować