Sos z owoców

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sos nadaje się idealnie do mięs i pasztetów. Wzbogaci każde danie mięsne i nada nutkę wykwintności potrawie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg. obranych jabłek np; antonówek
    0,5 kg fioletowych śliwek np: węgierek
    3 cebule
    1 szkl. rodzynek
    1 szkl. cukru
    4 łyżeczki octu winnego
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego

Sos z owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i cebulę kroimy w kostkę. Rodzynki sparzamy wrzątkiem. Wszystkie skladniki wrzucamy do garnka o grubym dnie. Na dno wlewamy odrobinkę wody, aby zapobiec przypaleniu sie sosu. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż owoce staną sie miękkie, a sos zgęstnieje. Gorący plyn przekałdamy do słoiczków i pasteryzujemy.

Komentarze

Podobne przepisy