Lekka sałatka z jajkiem, pieczonym burakiem, wędzonym twarogiem i ziołowym dressingiem

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Sałatka przygotowana na bazie sałaty masłowej, z dodatkiem jajek, pieczonego buraka, świeżego ogórka i wędzonego twarogu. Polana dressingiem z oliwy i świeżej, posiekanej bazylii.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 główka sałaty masłowej
    1 burak
    1 ogórek gruntowy
    250 gram twarogu wędzonego
    2 jajka
    5 łyżek oliwy z oliwek
    garść świeżych listków bazylii
    1 łyżka octu winnego
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Lekka sałatka z jajkiem, pieczonym burakiem, wędzonym twarogiem i ziołowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy i kroimy w kostkę.
    Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki.
    Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki.
    Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
    Wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski. Dodajemy pokruszony twaróg i delikatnie mieszamy.
    Przygotowujemy sos: bazylię drobno siekamy i łączymy ją z oliwą oraz octem.
    Polewamy sosem sałatkę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata masłowa Buraki Twaróg Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować