Sałatka przygotowana na bazie sałaty masłowej, z dodatkiem jajek, pieczonego buraka, świeżego ogórka i wędzonego twarogu. Polana dressingiem z oliwy i świeżej, posiekanej bazylii.
Lekka sałatka z jajkiem, pieczonym burakiem, wędzonym twarogiem i ziołowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki.
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
Wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski. Dodajemy pokruszony twaróg i delikatnie mieszamy.
Przygotowujemy sos: bazylię drobno siekamy i łączymy ją z oliwą oraz octem.
Polewamy sosem sałatkę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Komentarze