Kulki ryzowo-szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż w woreczku ugotować według przepisu na opakowaniu.
Ryż biały ugotować na sypko.
Szpinak umyć i osuszyć a następnie posiekać.
Na patelni rozgrzać tłuszcze i smażyć na nich czosnek drobno posiekany a następnie wrzucić szpinak i dusić aż liście zmiękną.
Doprawić solą i pieprzem.
Do ugotowanego ryżu dodać przestudzony szpinak oraz pokrojony w kostkę ser a także starty na tarce ser kozi.
Dodać jajo i przyprawy i dobrze wymieszać.
Z wyrobionej masy formować kulki rękoma maczanymi w bułce tartej aby się nie kleiły.
Obtoczyć kulki w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju aby były rumiane ze wszystkich stron.
Podałam z ogórkami konserwowymi oraz żółtymi pomidorami.
Komentarze