Kulki ryzowo-szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zapraszam na kulki ryżowo - szpinakowe które wymyśliłam sobie jak miałam duuuuużo szpinaku do przerobienia.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    500 g świeżego szpinaku
    1 woreczek ryżu brązowego
    1 szklanka sypkiego białego
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka masła klarowanego
    1 łyżka oliwy
    sól
    pieprz
    1 jajo
    100 g sera błękitny Lazur
    100 g sera koziego Pecorino Romano
    1 łyżka suszonej bazylii
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kulki

Kulki ryzowo-szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kulki ryżowo-szpinakowe 1. Ryż w woreczku ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Ryż biały ugotować na sypko.
    Szpinak umyć i osuszyć a następnie posiekać.
    Na patelni rozgrzać tłuszcze i smażyć na nich czosnek drobno posiekany a następnie wrzucić szpinak i dusić aż liście zmiękną.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Do ugotowanego ryżu dodać przestudzony szpinak oraz pokrojony w kostkę ser a także starty na tarce ser kozi.
    Dodać jajo i przyprawy i dobrze wymieszać.
    Z wyrobionej masy formować kulki rękoma maczanymi w bułce tartej aby się nie kleiły.
    Obtoczyć kulki w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju aby były rumiane ze wszystkich stron.
    Podałam z ogórkami konserwowymi oraz żółtymi pomidorami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować