Kokosowe wafle

4.93 (148 ocen)

  • 50 min

Wafle, które podbiły serca łasuchów w mojej rodzinie.

  • 50 min

Składniki:

  • 4 sztuki wafla,
    MASA KOKOSOWA:
    1 kostka margaryny,
    3/4 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mleka,
    10 dkg kokosu,
    1 szklanka mleka w proszku.
    MASA KAKAOWA:
    3/4 szklanki smietany,
    1/2 kostki margaryny,
    1/2 szklanki cukru,
    cukier waniliowy,
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.93 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Andruty

Kokosowe wafle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA KOKOSOWA: Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka w proszku należy zagotować a nastepnie ostudzić.Po ostudzeniu masy wymieszać z mlekiem w proszku.
  • 2. MASA KAKAOWA: Wszystkie składniki należy zagotować, lekko przestudzić.Letnią masą smarować wafle.
    Masa ta wychodzi dość rzadka, ale wszystko pozniej ładnie stężeje.
  • 3. Smarujemy wafla wg schematu:
    WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL-MASA KOKOSOWA-WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL.
    Wafla lekko dociskamy np.książka przez ok 15 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia mas.

Porady

Po wykonaniu wafla nalezy go ulozyc na gladkiej powierzchni i lekko przydusic, po ok 15-20 minutach odwracamy wafla i tez przyduszamy zeby sie nie powyginal.Odkladamy koniecznie w chlodne miejsce.I wtedy mozna co jakis czas z 2-3 razy go odwrocic,(dopoki dobrze nie zastygnie) zeby nie zrobil sie miekki z jednej strony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować