Często lubię eksperymentować w kuchni i wymyślać nowe potrawy.
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka, 1 jajo, ok 30 dag bułki tartej, sól pierz do smaku. Farsz: 30 dag pieczarek, 1 duża cebula, 1 pęczek naci zielonej pietruszki, 10 dag żółtego sera , sól pieprz do smaku, olej do smażenia. Panierka: 3-4 jaja do panierki, bułka tarta.
Kasztanki drobiowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć , pokroić w drobną kosteczkę, cebulę obrać pokroić i w drobną kostkę, podsmażyć dodać pieczarki, przyprawić solą oraz pieprzem. Natkę umyć, drobno posiekać ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać do grzybów i wymieszać, przestudzić
Filet z kurczaka umyć osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, zemleć w maszynce do mięsa. Do mięsa zmielonego dodać jajo bułkę tartą, sól pierz do smaku. Wyrobić masę. Masę mieloną podzielić na ok 10 do 12 porcji. Z każdej porcji Uformować na mokrej dłoni placuszek nałożyć farsz, uformować kuleczkę. Każdy tzn. kasztanek panierować w jajku i bułce tartej smażyć na rozgrzanym oleju aż nabiorą złocisto brązowego koloru.
Porady
Aby masa mielona nie kleiła się do rąk najlepiej namaczać ręce w zimnej wodzie.
Komentarze