Karmelowiec z bitą śmietaną

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Popularne ciasto, w którym kremowa masa budyniowa, słodki kajmak zneutralizowany słonymi krakersami i aksamitna bita śmietana posypana czekoladą to kwintesencja jego smaku.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt
    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa
    • 250 g masła
    • 1,5 szklanki mleka
    • 3 żółtka
    • po 1/2 szklanki cukru i mąki
    Poncz
    • 1/2 szklanki wody
    • 3 łyżki rumu
    • sok z 1/2 cytryny
    Bita śmietana
    • 500 ml śmietanki 30%
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 opakowanie śmietan fix
    oraz
    • 1 opakowanie krakersów
    • 1 opakowanie herbatników typu petit
    • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    • 1/2 tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Karmelowiec z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karmelowiec z bitą śmietaną 1. • Mleko skondensowane gotować w garnku zalane wodą przez 2 godziny.
    • Wystudzić i dopiero wtedy otworzyć puszkę.
    Biszkopt
    • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając.
    • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić.
    • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając.
    • Masę wlać do blaszki o wymiarach 25 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Piec w 170 st.C przez 15 minut.
  • 2. Masa budyniowa
    • Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem.
    • Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń cały czas mieszając.
    • Wystudzić i dodawać po łyżce do utartego masła, aż masa stanie się gładka.
    Bita śmietana
    • Śmietanę ubijać z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan fix i dalej ubijać, aż śmietana będzie sztywna..
  • 3. Składanie ciasta
    • Blaszkę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć folią spożywczą.
    • Położyć biszkopt na dnie i nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu.
    • Składać ciasto - od dołu:
    1 biszkopt nasączony
    2 masa budyniowa
    3 herbatniki
    4 mleko skondensowane
    5 krakersy
    6 bita śmietana
    7 starta czekolada
    • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Kroić porcje bezpośrednio na talerzyki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować