Karmelowiec z bitą śmietaną

  • wyświetlono: 2798 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Popularne ciasto, w którym kremowa masa budyniowa, słodki kajmak zneutralizowany słonymi krakersami i aksamitna bita śmietana posypana czekoladą to kwintesencja jego smaku.

Goszka
  • 100min

Składniki

Biszkopt
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
• 250 g masła
• 1,5 szklanki mleka
• 3 żółtka
• po 1/2 szklanki cukru i mąki
Poncz
• 1/2 szklanki wody
• 3 łyżki rumu
• sok z 1/2 cytryny
Bita śmietana
• 500 ml śmietanki 30%
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 opakowanie śmietan fix
oraz
• 1 opakowanie krakersów
• 1 opakowanie herbatników typu petit
• 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
• 1/2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Karmelowiec z bitą śmietaną

  • Karmelowiec z bitą śmietaną1. • Mleko skondensowane gotować w garnku zalane wodą przez 2 godziny.
    • Wystudzić i dopiero wtedy otworzyć puszkę.
    Biszkopt
    • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając.
    • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić.
    • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając.
    • Masę wlać do blaszki o wymiarach 25 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Piec w 170 st.C przez 15 minut.
  • 2. Masa budyniowa
    • Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem.
    • Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń cały czas mieszając.
    • Wystudzić i dodawać po łyżce do utartego masła, aż masa stanie się gładka.
    Bita śmietana
    • Śmietanę ubijać z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan fix i dalej ubijać, aż śmietana będzie sztywna..
  • 3. Składanie ciasta
    • Blaszkę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć folią spożywczą.
    • Położyć biszkopt na dnie i nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu.
    • Składać ciasto - od dołu:
    1 biszkopt nasączony
    2 masa budyniowa
    3 herbatniki
    4 mleko skondensowane
    5 krakersy
    6 bita śmietana
    7 starta czekolada
    • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Kroić porcje bezpośrednio na talerzyki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekarmelowiec

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłecznik z bitą śmietaną

Dodane przez: aniak

Jabłecznik z bitą śmietaną

Przepis znalazłam w gazetce Przepisy...

image-0t46590

Dodane przez: Anika84

PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Spora porcja pysznych ptysi jak...

biszkopt z makiem i śmietaną

Dodane przez: eva3075

Makowiec z bitą śmietaną

Przepis dostałam od cioci mojego...

Szarlotka z bitą śmietaną

Dodane przez: 2milutka

Szarlotka z bitą śmietaną

Letnia wersja szarlotki. Delikatne...

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Dodane przez: magiakuchenna

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Pyszny i lekki biszkopt przełożony...

image-0cisfkg

Dodane przez: JUDYTA22

Jabłecznik z bitą śmietaną

Przepyszne ciasto z orzeźwiającym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE