Kanelbullar

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis ten dostałam od teściowej siostry która jest szwedka cieszyła się ze mi smakuj. są bardzo pyszne a robota przy nich jest nie wielka.Jest to przysmak Szwedów bardzo tam znany.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7szkl-mąki
    50g-drożdży
    500ml-mleka
    soli-odrobinka
    125g-margaryny
    100g-cukru
    Nadzienie:
    200g-margaryny(w temp. pokojowej)
    200g-cukru
    4łyżki-cynamonu
    Ponadto:
    2op.-budyniu
    6szkl.-mleka
    żóltko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kanelbullar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kanelbullar 1. Ciasto:
    Gotujemy mleko musi osiągnąć temperaturę 37stopni(żeby nie parzyło w palec i nie było tez za zimne).W misce rozkruszamy drożdże,dodajemy gotowe mleko następnie cukier,roztopioną margarynę,sol, następnie wsypujemy partiami mąke i mieszamy mikserem o skręconych wiertłach.Ciasto musi być bardzo geste tak jak na chleb.Odstawiamy je do wyrośnięcia pod ściereczka w ciepłe miejsce na 40min.
    Nadzienie:
    100g masla,100g cukru,2łyżki cynamonu to wszystko wyrobić i z reszty składników wyrobić druga porcje w oddzielnej misce.Wyrabiamy to najlepiej widelcem,dlatego margaryna musi być miękka.
    ponadto:
    Gotujemy budynie rozrabiając je w szklance mleka,musi być bardzo gęsty.
    Piekarnik nagrzewamy na 250stopni. Ciasto wyjąć wyrobić,podzielić na pól.Pierwszą polowe rozwałkować na prostokąt bardzo cienko i smarujemy całe ciasto nadzieniem i przy krawędzi układamy budyń polowe porcji(nie rozsmarowujemy go tak jak nadzieniem lecz kładziemy przy krawędzi).Zwijamy je jak roladę, następnie kroimy je w poprzek,wkładamy je do papierowych foremek takich jak na muffinki. Układamy je na blachę przykrywamy ściereczka i stawiamy ja na kuchence a piekarnik otwieramy aby ciepło się do nich dostało i mogły ponownie urosnąć przez 30min. Następnie rozwałkujemy druga cześć ciasta i postępujemy tak samo.
    Po upływie 30min smarujemy ciastka żółtkiem i posypujemy cukrem.Pieczemy przez 7-15min.

Porady

na pierwszym zdjęciu nie widać budyniu gdyż zrobiłam je bez tylko,jednak stwierdziłam ze lepsze są z budyniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować