Kanelbullar - szwedzkie ciastka cynamonowe

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Aromatyczne ciasteczka cynamonowe, pożerane przez Szwedów i nie tylko o każdej porze roku

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    400 g mąki,
    25 g drożdży,
    250 ml mleka,
    50 g cukru,
    100 g roztopionego masła,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka kardamonu

    NADZIENIE:
    100 - 150 g miękkiego masła,
    100 g cukru,
    2 łyżki mielonego cynamonu

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Kanelbullar - szwedzkie ciastka cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszyć do miski i rozpuścić w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Dodać masło, cukier, kardamon, sól i mąkę. Wyrobić, odsawić by odpoczęło na czas potrzebny do przygotowania nadzienia. Nadzienie przygotowujemy błyskawicznie, mieszając wskazane składniki. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować farsz, zostawiając 1,5 cm wolnego miejsca przy zewnętrznym, dłuższym brzegu. Zawinąć, ściśle w roladę. Ostrym nożem pociąć ciasto na 3 cm kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec 10 minut w temperaturze 220 st.

Porady

Ciastka przed włożeniem do pieca można opruszyć brązowym cukrem, albo polać melasą. Zarówno do nadzienia jak i ciasta świetnie sprawdza się masło klarowane

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kardamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować