Kalarepki wg Buni

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

W towarzystwie koperku i marchewki- pycha .

  • 30 min

Składniki:

  • 3 duże młode kalarepki
    30 dag mięsa mielonego
    5 dag ryżu
    2 średniej wielkości marchewki
    1/2 szklanki pokrojonego koperku
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    maggi
    pieprz mielony
    sól
    1 łyżka masła
    1,5 szklanki wody
    1/2 kostki bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalarepki wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalarepka faszerowana 1. Z kalarepek odciąć spody i zgrubienia po bokach . Ściąć górną część . Kalarepkę wydrążyć łyżeczką pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm .Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko .Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto . Wymieszać mięso , ryż , cebulę i połowę usiekanego kopru. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Nadziać kalarepki ( z górką . Przykryć ściętymi ,, denkami " ( ja przypinam je wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszały ) . Ułożyć w garnku. Obsypać pokrojoną w kostkę marchewką , wsypać koper , dołożyć masło. Zalać wodą - dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania ( jeśli kalarepki są bardzo duże to jeszcze 10 minut dłużej- trzeba sprawdzić czy są miękkie ) .
    Wyjąć . Podawać obłożone marchewką , posypane koprem same lub z ziemniaczkami polanymi masłem .

Porady

Wydrążone środki z kalarepek zużywam na kremową zupę ( dolewam do niej wywar z duszenia kalarepek )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Kalarepa

Notka redakcyjna

PPWS_08-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować